duminică, 2 februarie 2014

3 indicatori pentru alegerea temei de licenta

Probabil primul lucru la care v-ati gandit cand ati inceput ultimul an de facultate a fost ca va trebui sa scrieti o lucrare de licenta. Probabil al doilea a fost ca va trebui sa alegeti si o tema pentru acea lucrare. Desi pare extrem de usor sa alegi un subiect si sa incepi sa scrii despre el, cu totii stim ca aparentele inseala. In realitate, se poate intampla sa treaca si doua luni pana sa alegem o tema care sa ne pasioneze si de care sa fim multumiti. Mai jos am pregatit o lista cu cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii aveti in vedere in alegerea temei de licenta:

     1. Originalitatea
Evident, originalitatea temei de licenta este importanta. Nu va ganditi ca se asteapta cineva sa descoperiti leacul pentru cancer sau o noua teorie cuantica, dar un  anumit grad de originalitate va face lucrarea voastra sa straluceasca intre zecile de alte lucrari care stau pe masa profesorilor. Imaginati-va ca sunteti profesor. Nu credem ca v-ar placea sa cititi in fiecare an aceleasi lucrari, pe aceleasi teme cu acelasi tip de abordari. Tocmai de aceea este important sa alegeti o tema care nu s-a mai facut sau pe care puteti sa o cercetati in alt mod. Nu sariti imediat pe chestiuni precum ,,Rosia Montana'' sau ,,Comunismul in Romania''; va spunem noi: s-au mai facut...In schimb, incercati sa alegeti o tema din domeniile care va pasioneaza personal; sigur veti gasi ceva despre care sa stiti mai multe decat majoritatea oamenilor. Tot ce trebuie sa faceti e sa gasiti acea latura a subiectului dumneavoastra de interes care nu a fost inca cerecetata sau cercetata insuficient si sa va axati pe asta.

     2. Functionaliatea
Desi e importanta originalitatea viitoarei noastre teme de licenta, este la fel de important sa ne asiguram ca vom gasi si surse pe acea tema. Sursele sau resursele bibliografice, sunt de fapt cartile, articolele si studiile pe care le utilizam in redactarea unei lucrari de licenta. Chiar si in era informationala exista inca unele subiecte pentru care pur si simplu nu avem suficiente informatii. Fiecare student care urmeaza sa scrie o lucrare de licenta trebuie sa-si aleaga tema intr-un mod pragmatic. Veti avea nevoie de multe resurse de citare pentru a va demonstra ipotezele asa ca ati face bine sa va asigurati ca acestea exista inainte sa icnepeti sa scrieti. Nu se poate scrie o lucrare daca ne inarmam doar cu propriile ipoteze si presupuneri; avem nevoie de opiniile si ipotezele expertilor ca sa dam validitate propriei argumentatii.

     3. Interesul
Acest indicator este important doar pentru voi, cei care redactati lucrarea. Din proprie experienta va spunem ca pana si cei care isi comanda licenta sunt foarte interesati de continutul lucrarii. De ce? Pentru ca au pierdut timp gandindu-se la un subiect care sa ii intereseze dar sa fie interesant si pentru altii. Acest lucru e valabil in cazul fiecarei lucrari. Trebuie sa alegem un subiect care ne intereseaza dar sa avem grija sa il facem interesant si pentru viitorul cititor (care este profesorul). Este absolut obligatoriu sa ne placa sa citim despre subiectul lucrarii noastre de licenta, altfel intregul proces de redactare se transforma intr-un calvar. Daca va place fotbalul scrieti despre fotbal, daca va plac rochiile scrieti despre rochii; tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti o metoda sa faceti subiectul vostru interesant si pentru altii.

Realizam ca toti indicatorii pe care i-am listat mai sus intra oarecum in conflict unii cu altii, insa nu e chiar asa. O lucrare de licenta reusita consta in imbinarea celor 3 indicatori. Nu va fi usor sa gasiti acest echilibru, insa cand o veti face veti vedea ca nimic nu va fi mai usor decat sa redactati o lucrare de licenta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu