marți, 28 ianuarie 2014

3 Pasi simpli pentru o licenta de nota 10

Mai jos am pregatit 3 pasi pe care in consideram esentiali in procesul de redactare cu caracter orientativ pentru toti viitorii autori de lucrari de licenta.
Fiecare lucrare de licenta are caracteristicile ei. Fiecare lucrare e diferita de celelalte lucrari prin aportul pe care il aduce autorul. Si totusi, din proprie experienta si din experientele altora, stim ca aportul autorului intr-o licenta scrisa ,,ca la carte'' e cuprins undeva intre10 si 15% din intreaga lucrare. Vi se pare putin? Va asiguram ca daca veti scrie o lucrare de licenta asa cum ar trebui scrisa, va veti invarti in aceleasi procente. Mai jos am pregatit 3 pasi esentiali pe care fiecare autor novice ar trebui sa ii urmeze ca pe o religie atunci cand isi scrie licenta.

1. Primul si probabil cel mai important pas este adunarea materialelor. Prin "materiale'' ne referim la carti, articole, reviste, site-uri de internet, etc. Toate aceste resurse vor fi folosite ulterior in procesul de redactare licenta. Cartile, articolele, site-uri etc nu trebuie vazute doar ca resurse bibliografice, ci ca suport pentru redactarea lucrarii. Este indicat sa cititi inainte de redactare macar cateva carti scrise pe tema licentei. Asta nu doar ca va va ajuta in a va crea o privire de ansamblu asupra viitoarei lucrari dar va face mult mai usoara citarea surselor in lucrare. Ceea ce ne duce catre pasul 2.

2. Obisnuiti-va cu citatele. Citatele sunt cele care fac diferenta intre o lucrare de licenta complet plagiata si una originala. Ori de cate ori preluati un material dintr-o carte sau de pe internet asigurati-va ca citati sursa. Scopul citatelor nu este doar de a incadra studentul in niste parametri academici invechiti ci acela de a da greutate argumentelor voastre. Spre exemplu, de multe ori cand citim un articol scris de un expert dintr-un anumit domeniu, tindem sa acceptam ca certitudini concluziile sale si asta pentru ca este un expert. Totusi, studentul nu este un expert in nimic (inca) asa ca nu poate emite ipoteze pe care sa le demonstreze el insusi, pentru ca nu se bucura inca de increderea de care se bucura unii academicieni publicati. Tocmai din acest motiv sunteti nevoiti sa utilizati argumentele expertilor din domeniu pentru a va argumenta ipotezele.

3. Scrieti des si constant. Lucrarea de licenta este o lucrare de mare anvergura care implica mult munca de redactare. Tocmai din acest motiv veti descoperi de multe ori ca din cauza oboselii sau a plictiselii vor aparea o serie de greseli si nu doar de ortografie ci si de exprimare. Paragrafele devin tot mai lungi pana cand nu mai stiti de unde ati plecat si unde vreti sa ajungeti. Totusi, daca scrieti mai putin dar mult mai des, nu doar ca va veti crea o disciplina si o obisnuinta, dar veti avea mult mai clare ideile in minte, pentru simplul motiv ca lucrarea de licenta va deveni o parte integranta a vietii de zi cu zi. E mai bine sa scrii putin si des decat foarte mult odata si pe ultima suta de metri.

Daca urmati acesti pasi in procesul de redactare lucrare de licenta, va asiguram ca totul va fi bine si la prezentare si nu va trebui nici sa stati vreo noapte nedormiti.