marți, 1 aprilie 2014

Cum sa strangi materialele pentru licenta


In ceea ce priveste redactarea unei lucrari de licenta, o problema foarte putin discutata este cea a resurselor bibliografice. Daca te pregatesti sa redactezi o lucrare de licenta, trebuie sa stii exact care este tema lucrarii tale si modul in care vrei sa-ti transmiti mesajul. E bine sa ai o tema larga si cuprinzatoare, pentru care sa poti gasi usor surse, insa nu atat de larga incat ideile principale sa se piarda intr-o mare de informatii.

Daca lucrarea ta are nevoie de echipamente speciale cu care sa faci demonstratii sau experimente (de ex. o lucrare pe robotica), va trebui sa te asiguri ca vei avea acces constant la aceste echipamente. Asigura-te ca poti rezuma ideile centrale ale lucrarii intr-un singur paragraf. Daca nu poti face acest lucru, inseamna ca tema aleasa e prea larga.

Redactarea unei lucrari de licenta nu se face peste noapte. Stii din timp ca ti se va cere sa scrii o lucrare de licenta si ar trebui sa incepi cu luni de zile mai devreme ca sa te poti documenta cum trebuie. Cand gasesti putin timp liber, documenteaza-te pentru lucrarea de licenta.

In timp ce te documentezi pentru viitoarea ta lucrare, redacteaza paragrafe care sa rezume ceea ce citesti. 
Acest lucru te va ajuta foarte mult cand vei incepe redactarea propriu-zisa a lucrarii. Niciodata sa nu depinzi de memoria ta pentru a-ti aduce aminte tot ce ai citit.

Va trebui bineinteles sa citezi sursele de unde preiei informatiile. E foarte bine daca pregatesti de la bun inceput o serie de citate pe care crezi ca o sa le folosesti (cu notele de subsol atasate fiecaruia). Evident, vei economisi mult timp, pentru ca nu va trebui sa mai cauti prin carti pagina, titlu, autor, editura etc. Cu cat colectezi mai multe informatii cu atat mai usor iti va fi sa redactezi lucrarea. Tine intotdeauna la indemana notitele, sursele si (daca e cazul) notitele experimentelor pe care le-ai derulat. Acest lucru iti va usura considerabil munca pentru ca vei avea majoritatea informatiilor disponibile oricand pentru consultare.
Organizarea este o alta parte importanta a procesului de redactare. Totul ar trebui sa se afle in perfecta ordine atunci cand incepi sa scrii, iar toate informatiile necesare, intotdeauna la indemana.

Inainte sa incepi sa te documentezi sau sa scrii efectiv lucrarea, va trebui sa o imparti in sectiuni. Lucrarea ca intreg poate parea o munca dificila, dar atunci cand o imparti in sectiuni  vei descoperi ca lucrurile nu sunt chiar asa de complicate.Redactarea unei lucrari de licenta nu seamana deloc cu redactarea unui eseu sau a unui referat; lucrarea de licenta e mult mai mare si consuma foarte mult timp.

De asemenea, e foarte important sa colaborezi cu profesorul coordonator ca sa te asiguri ca lucrarea se incadreaza in toate normele academice si ca nu exista probleme care ti-ar putea scapa. Ai nevoie de puncte de vedere puternice ca sa poti contracara orice argumente care se opun ideilor tale. Evident, asta inseamna sa te familiarizezi din timp cu punctele contrare ideilor tale. Va trebui constant sa iti aperi punctul de vedere si sa contracarezi teoriile care se opun. Este foarte important  sa incluzi in lucrare si parerile contrare tie, pentru a le putea demonta punct cu punct. Nu te va ajuta cu nimic daca ascunzi sub covor tot ce se opune ideilor tale, dimpotriva. Documenteaza-te, citeste toate opiniile (atat pro cat si contra) si vei putea sa-ti aperi lucrarea in orice circumstante.


Vizitati-ne si saptamana viitoare pentru noi resurse si informatii.