joi, 4 februarie 2016

10 etape in redactarea lucrarii de licenta

Anul final de studii este o perioda stresanta, in care redactarea lucrarii de licenta contribuie la programul deja aglomerat al studentilor. In aceste conditii, este esential sa fii organizat si sa cunosti pasii pentru redactarea lucrarii tale de licenta. 


1. Alege o tema generala a lucrarii tale. Ar trebui sa fie un subiect de care esti interesat, dar si unul la care poti adauga elemente de noutate si originalitate.
2. Stabileste o intrebare de cercetare. Asigura-te ca aceasta nu a fost tratata in alte cercetari si ca are valoare practica. Intrebarea de cercetare trebuie sa fie bine delimitata si nu vaga sau generala.
3. Formuleaza un titlu.  Acesta trebuie sa fie reprezentativ pentru tema si intrebarea ta de cercetare.
4. Schiteaza metodologia. Ce abordare o sa alegi? Una calitativa sau una cantitativa? Ce instrumente de cercetare vei folosi? Cum vei obtine informatiile si in ce mod? Cum vei analiza aceste informatii? Toate acestea sunt intrebari la care trebuie sa ai un raspuns clar.
5. Primeste acordul profesorului coordonator. Experienta acestuia isi va spune cuvantul. Chiar daca crezi ca ideea ta este unica si deosebita, el iti poate oferi obiectivitatea de care ai nevoie in cercetarea ta.
6. Scrie partea teoretica. Acest pas este unul indelungat, in principal din cauza ca este nevoie de consultarea multor surse de specialitate: carti, articole, jurnale si asa mai departe. In redactarea partii teoretice, este nevoie sa demonstrezi o intelegere buna a subiectului.
7. Prezentarea metodologiei. Daca la pasul patru aveai o idee vaga despre cum iti vei desfasura partea practica a lucrarii, acum este momentul sa scrii o prezentare detaliata a metodologiei.
8. Scrie studiul de caz propriu-zis. Acesta trebuie sa contina rezultatele cercetarii, analizate avand in vedere fundamentele teoretice din primele capitole ale licentei tale. Studiul de caz trebuie sa raspunda la intrebarea de cercetare.
9. Scrie introducerea si concluziile. Chiar daca acesta nu este un pas intutitiv, multi studenti avand tendinta sa inceapa cu introducerea atunci cand scriu o lucrare de licenta, experienta arata ca este mult mai bine sa fie lasata pentru final. Motivul este acela ca introducerea trebuie sa contina o prezentare succinta a lucrarii, mentionand continutul fiecarui capitol si cele mai importante teorii. In concluzie, nu uita sa mentionezi rezultatele tale, de ce sunt acestea importante si recomandari pentru cercetari viitoare pe acest subiect.
10. Asigura-te ca lucrarea respecta normele facultatii tale. Fie ca este vorba de spatiere, incadrare in pagina sau modul de citare, trebuie sa verifici ca lucrarea ta de licenta indeplineste toate cerintele facultatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu